19-12-2017
Steven Wilson cântă la ARTmania
Steven Wilson va cânta la cea de-a 13-a ediţie a festivalului ARTmania, ce va avea loc în perioada 27 - 28 iulie 2018, în Piaţa Mare a cetăţii medievale a Sibiului. Şi în 2018, festivalul îşi propune să ofere pe durata celor două zile de concerte un line-up variat, prin care să îi aducă în fața fanilor pe unii dintre cei mai cunoscuţi artişti ai momentului.
Steven Wilson, adus în premieră în România de ARTmania Festival, este un nume care nu mai are nevoie de prezentări. Fondator al binecunoscutei trupe Porcupine Tree și a altor proiecte de succes, artistul englez este unul dintre cele mai cunoscute şi prolifice nume ale scenei muzicale internaţionale - un adevărat icon care, de aproape jumătate de secol, îşi lasă, prin creaţiile sale, amprenta asupra unor genuri variate, precum progresiv, psihedelic şi nu numai.
Muzicianul scrie, înregistrează şi produce muzică de la vârsta de 10 ani, primul contact cu această artă avându-l la numai 8 ani, când a început să asculte Pink Floyd (Dark Side Of The Moon) alături de tatăl său şi albumul Love To Love You Baby, al artistei Donna Summer. Tot la această vârstă a început să experimenteze şi să dezvolte tehnici de producţie muzicală. Primele compoziţii proprii şi-au făcut apariţia la mijlocul anilor ’80, decadă la finalul căreia Wilson a lansat două proiecte care i-au asigurat intrarea în lumea muzicală profesionistă: Porcupine Tree, ce explora ritmurile psihedelice, progresive și abordările înrăznețe ale muzicii anilor ’70, și No Man, rezultat al colaborării sale pe termen lung cu artistul Tim Bowness.
Lucrurile au început să evolueze rapid cu Porcupine Tree, cel de-al doilea album, Up The Downstair (1993) fiind apreciat de Melody Maker drept o „capodoperă psihedelică [...], unul dintre albumele anului”. Următoarele lucrări au atras tot mai mult atenția presei și aprecierea criticilor și fanilor, trupa ajungând să fie considerată de multe voci drept „Pink Floyd al anilor nouăzeci”. In Absentia, lansat în 2002 sub un label cunoscut (Lava Records, USA), a intrat în topurile europene și este încă unul din top 3 cel mai bine vândute albume Porcupine Tree. De asemenea, a câștigat premiul Best Made-For-Surround Title la Surround Music Awards (2004). Următorul album, Deadwing (2005) a obținut titlul de Albumul anului în cadrul Premiilor „Classic Rock magazine” și premiul Best Made-For-Surround Title. The Incident (2009), cel de-al 10-lea album de studio, a fost nominalizat la premiile Grammy și a fost urmat de un turneu cu show-uri sold out pe unele dintre cele mai cunoscute scene, precum: Radio City Music Hall (New York) și Royal Albert Hall (London). Toate acestea au făcut ca în 2010, trupei Porcupine Tree, fondată de Steven Wilson, să îi fie recunoscut titlul de cel mai renumit band „underground” din lume.
Din 2003, Steven Wilson, a început să compună și să producă muzică și sub propriul nume, noile lucrări incluzând abordări și tratamente muzicale inedite aplicate inclusiv unor piese cunoscute ale unor artiști ca: Alanis Morissette, Abba, The Cure, Momus, Prince sau Donovan. Din punct de vedere stilistic, acest lucru i-a permis lui Wilson să-și extindă paleta muzicală abordată cu noi genuri precum muzica electronică sau “noise music”.
Primul album solo, Insurgentes (2008) a inclus 10 piese ce îmbină o gamă largă de ritmuri și stiluri, de la balade, la imnuri, la industrial noise și până la abordări dark, toate acestea având ca rezultat un album cu texturi foarte variate și surprinzătoare, înregistrat în studiouri din întreaga lume - din Mexic până în Japonia sau Israel. Cel de-al doilea album solo, Grace For Drowning (2011) a fost nominalizat la categoria Best Surround Sound Album la cea de-a 54-a ediție a Premiilor Gammy și a intrat pe cele mai bune locuri din topurile germane, olandeze, britanice sau poloneze.
Printre proiectele sale muzicale trebuie menționată și colaborarea cu binecunoscutul muzician suedez Åkerfeldt, de la Opeth, colaborare care a avut ca rezultat albumul Storm Corrosion, cu puternice influențe de atmospheric rock și aranjamente orchestrale întunecate, inspirate de abordările lui Scott Walker și Talk Talk - unii dintre artiștii admirați de cei doi.
Pe lângă compozițiile sale, Steven Wilson a devenit cunoscut și ca producător muzical, fiind foarte apreciat pentru standardele înalte ale lucrărilor sale. Dintre artiștii cu care a colaborat în această calitate se numără: Opeth, Anathema, artista norvegiană Anja Garbarek sau starul israelian Aviv Geffen.
În 2012, Steven Wilson a câștigat titlul de Guiding Light la Progressive Music Awards ca recunoaștere a contribuției importante pe care o are la dezvoltarea scenei muzicale internaționale.
Abonamentele pentru Festivalului ARTmania 2018 s-au pus în vânzare în rețelele Kompostor, Eventim, MyTicket și iaBilet, primele abonamente având un preț special de 150 lei/ buc., valabil până la finalul lunii decembrie 2017. Din ianuarie 2018 prețul unui abonament va fi de 190 de lei/ buc.